Gezonder ontbijten tijdens drukke ochtenden

Gezonder genietenSuikervrij en minder suikers

Suiker is een veelbesproken onderwerp als het gaat om voeding en gezondheid. We weten allemaal dat het consumeren van te veel suiker niet goed is voor ons lichaam. Maar wist je dat suikerinname ook een direct effect heeft op je bloedsuikerspiegel? Vooral tijdens drukke ochtenden, wanneer we snel een ontbijt willen pakken voordat we aan onze dag beginnen, is het belangrijk om bewust te zijn van de suikerinname. In deze blog zullen we ons daarom focussen op suikerbewuste ontbijt tips en producten voor “on the go” en bespreken we het effect van suiker op je bloedsuikerspiegel. 

 

Laten we eerst eens kijken naar het effect van suiker op je bloedsuikerspiegel. Wanneer je voedingsmiddelen met veel suiker consumeert, zoals zoete ontbijtgranen, wit brood of vruchtensappen, stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Dit komt doordat suiker snel wordt opgenomen in ons bloed en onze alvleesklier extra insuline moet aanmaken om de suiker uit ons bloed te verwijderen. Hierdoor kan een snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel optreden, wat kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs overgewicht op de lange termijn. Dit is zeker iets waar we ons bewust van moeten zijn, vooral tijdens de drukke ochtenden. 

 

Gelukkig zijn er tal van suikerbewuste ontbijt gerechten en producten die je kunt kiezen voor “on the go” momenten. Een van de beste keuzes is havermout. Het is een voedzame en vullende optie die weinig suiker bevat. Je kunt het ’s avonds klaarmaken en de volgende ochtend meenemen in een thermoskan, zodat je het onderweg kunt opeten. Voeg wat vers fruit, noten en zaden toe voor extra smaak en voedingsstoffen. 

Een andere goede optie is Griekse yoghurt of magere kwark. Kies voor de variant zonder toegevoegde suikers en voeg je eigen smaakmakers toe, zoals vers fruit, honing of een snufje kaneel. Je kunt het in een afsluitbare pot meenemen en onderweg opeten. Griekse yoghurt en magere kwark zit vol eiwitten, wat je een langdurig vol gevoel geeft en je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. 

Voor degenen die graag brood eten in de ochtend, is het belangrijk om te kiezen voor volkoren of meergranen brood. Deze bevatten meer vezels en voedingsstoffen dan wit brood en hebben ook een lager suikergehalte. Beleg je brood met gezonde opties zoals avocado, ei, magere kaas of hummus voor een voedzame start van de dag. 

Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van producten die vaak als gezond worden beschouwd, maar eigenlijk veel suiker bevatten. Denk bijvoorbeeld aan kant-en-klare smoothies of vruchtensappen. Hoewel ze natuurlijke suikers bevatten, kan de inname ervan leiden tot een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Kies in plaats daarvan voor vers fruit, wat een lagere suiker index heeft en minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. 

Bekijk ook eens onze receptenpagina voor inspiratie, zoals een gezonde havermout met Céréal minder suikers hazelnootpasta.  

 

Kortom, tijdens drukke ochtenden is het van essentieel belang om je suikerinname bewust te beheersen. Kies voor suikerbewuste ontbijtgerechten en producten zoals havermout, Griekse yoghurt en volkorenbrood. Vermijd kant-en-klare smoothies en vruchtensappen die vaak verborgen suikers bevatten. Door je bewust te zijn van de kwaliteit van je ontbijtkeuzes en suikerbewust te zijn, kun je een stabiele bloedsuikerspiegel behouden en je energieniveau gedurende de ochtend op peil houden. 

Gerelateerde artikelen